søndag 24. august 2014

Trodla Tysdal - "der ingen skulle tru at nokon kunne bu"


Jeg var ikke helt klar over at Ryfylke har så mektig natur. Det må bare innrømmes. Trodla Tysdal overgikk det meste av det jeg har sett. Gården har ikke vei. Den kan kun nås med båt fra Valeim i Hjelmeland kommune. (Rogaland fylke). Båtturen går på Tysdalsvatnet og det tar ca. 45 min før en ser gården omgitt av mektige fjell på 800 -900 meters høyde.
 Her finner en elektroingeniør Kjell Tysdal og kona Reidunn og to døtre. De takket farvel til byliv i Stavanger og har nå drevet denne gården i 25 år. Etter at gården hadde vært fraflyttet tidlig  på 80 tallet, fikk de tillatelse til å kjøpe gården. Noe mer fjernt fra folk kan en neppe tenke seg. Noe mer eksotisk kan en heller ikke tenke seg. Hvis det er mulig å leve i pakt med naturen så må det være her. Jeg ble helt bergtatt av fjell, lys, dramatikk og naturlyder, og det sitter i kroppen fremdeles.

 Selv om gården ligger i en avkrok, så har Kjell Tysdal bygget sitt eget kraftverk, restaurert bygninger, holder dyrket mark i hevd, er oppdatert på internett og det som er av tekniske spissfindigheter. I dag blir gården  drevet med aktivt sauehold og besøk av turister. Overnatting er mulig  for grupper og enkeltpersoner. Utfra gården kan en finne gode turstier inn i fjellheimen.

For en tiltakslyst, for et mot, for en innsats for å bevare naturperler i vår norske natur, det skal en lete lenge etter. Jeg må bare beundre Kjell Tysdal og hans familie for at de har bygget opp denne  naturperlen og at vi "vanlige" folk får lov å komme på besøk. Turen ble arrangert av Knapphus og Suldal Tur, og  var en dagstur. Bussturen gikk via Sand, Nesvik, Hjemleland og båt til Trodla Tysdal der vi ble hentet av Kjell Tysdal som har egen båt. Han kan også hente enkeltpersoner og kan nås på tlf. 959 90867. Nedenfor følger  16 bilder fra denne spektakulære turen.
Første stopp var ved Ropeid. 

Saudafjorden lå blå og fin

Da er vi kommet til Valeim i Hjelmeland kommune

Båtturen på Tysdalsvatnet er begynt. Inn i fjellheimen

Omsider kan vi skifte noe som ligner en gård. 

Jo, nå nærmer den seg. Spenningen stiger - hvem i all verden kan bo her. 

Grønne marker og gårdsbygninger kommer frem - her bor folk. 

Da er vi framme.  Noen mektige fjell omgir gården

Elva deler jordene i to. 

En liten tur frem til "kafeen". Huset i bakgrunnen fungerer også som overnattingssted. 

Jeg måtte nå la blikket gli bakover igjen mot Tysdalsvatnet. 

Gode hjemmelaget kjøttekaker ventet hos her i en nedlagt driftsbygning

Gården fra en annen vinkel. 

En overnattingshytte godt gjemt i naturen. 

Trodla Tysdal kraftstasjon. 

Så var det hjem igjen. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar