torsdag 19. mars 2015

FORNALUTX, (MALLORCA) 2. mars - 22 mars 2015. Tur 2

Det er nå andre gang, Anne Marie og jeg er i Fornalutx som er liten landsby nord på Mallorca. Byen  er vernet og står på Unesco sin liste over verneverdige byer. Fornalutx har kun 704 innbyggere. Gamle bygninger er bevart og nye er bygget i samme stil som de gamle. Gatene er svært smale og består også av trappegater. Dette medfører at en får en opplevelse av å vandre i et levende museum.
 Det er en liten butikk og 9 restuaranter, samt flere hoteller. Fornalutx er den mest besøkte byen på Mallorca. Litt sør/vest for Fornalutx ligger Sollerdalen med sine bugnende appelsintrær. Det tar ca. en time å gå fra Fornalutx til Soller som er en noe større by. En kan også gå fra Fornalutx til Port Soller, dit tar det 1 time og 30 minutter. Hele regionen lever stort sett av turister, hvor tyskere utgjør majoriteten. Før var det mye appelsin og oliven som var næringsgrunnlaget.

 Både Fornalutx, Soller og Port Soller kan en bruke som utgangspunkt for vandreturer i den kjente fjellkjeden, Serra Tramuntana. Det er fjell som rager over 1000 meter i høyde.  Vi har vandret på mange av disse stiene og de er godt merket. En god ide er å ta taxi til Cuber, vandre derfra til Biniariax. Drosjen koster 28 euro. Denne turen tar ca. 4 timer. Jeg anbefaler også en avstikker til fjelltoppen l,Ofre som ligger på 1097 meter. En fire timers tur til Tuent og båt tilbake er også en fin tur. Båten går til Port Soller, men sjekk avgangstider. Sesongen starter neppe før i slutten av mars.  Det er også mulig å gå fra Daia til Soller, en tar da bussen til Daia. Mulighetene er mange og opplevelsene er store. Vi leiet en leilighet i Fornalutx og betale 1580 Euro for 3 uker. Temperaturen så tidlig på året kan variere ganske mye, men stort sett 13 - 17 grader. Det er varmt nok når en går tur. Noe nedbør har vi hatt, men det har ikke hindret oss noe særlig. Nedenfor følger en del bilder fra vårt opphold. Det er slik i Middelhavet at solen kan gi et nokså hardt lys, men det kan en ikke unngå.


Fornalutx tatt i et tidlig morgenlys. 

Fornalutx sett fra nord like før solnedgang. 

Også Fornalutx - ikke så tett utsnitt. 

Slik er de fleste gatene i Fornalutx. Smale og lite tilgjengelig for sol. Det er nok tilsiktet siden sommermånedene kan bli veldig varme. 

De fleste hus har denne type arkitektur. Alt det gamle er tatt vare på. Nye bygges i samme stil. 

Denne type trappegater er det mange av. 

Sollerdalen er vakker og frodig omgitt av Tramuntana fjellkjeden. Det må nok bety at dalen er skjermet for vind noe som gjør den ekstra grøderik. 

Appelsintrær og oliven er ofte plantet på terrasser slik som her. 

Bildet er tatt på vei til Soller. En tåkedis ble til en softboks og skapte dette bildet.

Det går en fin rundtur sør for Fornalutx, den ender i Biniariax, fra Biniariax er det 30 min gangavstand til Fornalutx

Da er vi begynt på fjellvandringen. Disse flotte stiene er laget for hånd  og er blitt benyttet av bønder som dyrket oliven i denne dalen. I dag er det nok mest turister som bruker disse ferdselveiene. Vi går her fra Biniariax mot Cuber. 

Nå er vi kommet opp på 1097 meters  høyde. Fjelltoppen heter L, Ofre og er Mallorcas 3. høyeste fjell. 

Måtte bare spandere dette bildet på oss begge når vi hadde svettet oss opp på dette fjellet. 

Fra L, Ofre har vi utsikt i alle retninger. En kan se Palma og  her ser vi Soller langt der nede. 

Det er bare de første dagene i mars, men allikevel det blomstrer. 

Vi gikk også fra Fornalutx til Port Soller. Den ruten vi valgte  var ca. 2 timer og 30 minutter lang. 

Fra Port Soller gikk vi langs havet mot øst. Ved veiens ende traff vi på en hyggelig Cubaner som solgte juice til oss.  Litt i det fjerne på bildet kan en skimte et vakttårn som ble benyttet for å observere pirater.

Det blomstrer, ikke som i Hardanger, men allikevel. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar