mandag 1. juni 2015

Tur til Skagen (Danmark), 25.4 - 7.5. 2015

I 10 år har jeg syklet i Danmark, mest i Nord-Jylland. Denne gangen ble det noe annerledes. Syklene ble igjen hjemme og turen fikk et annet innhold. Vi kalte denne turen for:"Vandring langs to hav ispedd litt kunst". Og vi er,  undertegnede og min kone, Anne Marie Berget. Vi valgte å bo fast på et sted. Det gir ro i tanke og sinn og vi fikk anledning til å fordøye de mange inntrykk. Vårt faste bosted denne gangen falt på Skagen og leie av en leilighet, Møllevej 2 A, tilhørende Nordboferie ved Bo Meyer. Det var et godt valg. Leiligheten lå sentralt med gangavstand til sentrum og et  deilig bakeri som nærmeste nabo. Tiden ble flittig benyttet til å vandre langs Skagerak og Kattegatt med besøk til Grenen tidlig morgen like etter soloppgang. Skagenmalerne måtte selvfølgelig besøkes.  De henger fortsatt på Skagen Museum. Det ble også anledning til å dra over til vestkysten og besøke kunstnerbyen, Lønstrup. Danmark er jo så "lille", så  etter et par timer var vi ved Vesterhavet. I det hele ble det  en fin tur som kan anbefales. Danmark er spesiell med sine lange strender og sine mange klitter (sandyner), og sin store og mektige himmel.  Og det som er så spesielt ved Skagen er at en kan oppleve soloppgangen ved Grenen, og så om kvelden kjøre 5 - 10 minutter  og oppleve solnedgangen ved Gamle Skagen.  Det er artig. Nedenfor følger en del bilder for interesserte.
Like sør for Ålbæk ligger denne fine stranden. Vi ble møtt med fint vær.  Dette var vår første dag. 
Så ble det vandring til Grenen. Klokken er 06.15. Solen er nettopp kommet opp. 

Anne Marie er ytterst på selve Grenen. Her møtes to hav. Skagerak og Kattegat. 

Nå er det kveld. Fortsatt på Skagen. 


Råbjerg Mile er en stor sandyne på 1000 x 1000 meter og 40 meter høy.


Anne Marie på stille vandring på Råbjerg Mile. 


Noen turister på toppen av Råbjerg Mile. Den er kjempestor. 

Alle som har vært i Skagen, husker båtene som ligger der. 


Like sør for Skagen. Solen går nå ned i vest. Men det er så flatt at den kaster sitt lys mot øst også. Vi er nå ved gamle Skagen. Også her fine strender. Nå er vi mot Skagerak igjen. Noen km vest for selve Skagen. Det er fint å vandre her. Bare gyllen sand. Krøyers berømte bilde. Kvinner vandrer mot Grenen. Micahel Ancher sitt berømte maleri: "En død fisker". Legg merke til guttens blikk. Igjen Krøyers sitt bilde.


Anna Ancher formidler et "missionsmøte". Nå er vi igjen på Vestkysten


Store områder med en slags reinmose. Ikke så langt fra Skiveren. 
Samme sted med store lyngområde
Den tilsandede kirke. Kirken ble nedlagt i 1795 pga for mye sand. Kirken ble flyttet og kun tårnet ble stående igjen. Nå er vi ved Lønstrup, kunstnerbyen. Den ligger vest for Hjørring. Det brygget opp til noe dårligere vær. 

Vi var også innom Løkken. Måtte sitte ute, men det var kaldt. 


Dette fyret ble nedlagt i 1968. Skip kunne ikke se fyret pga for mye sand. En antar at det vil forsvinne i havet om 15 - 20 år. 


Samme sted. En hund og en mann. 


Solnedgang i Skagerak. En fin opplevelse. Bare 10 min å kjøre fra Skagen. 


Samme sted, solen går snart i havet. Så er dagen over i Danmark. 


Leiligheten var liten, men stor nok for to. Eget soverom og stort bad. Veldig koselig innredet noe som medførte at vi likte oss godt fra første stund. 


Så var det hjem og  rapsen var begynt å blomstre. Takk for denne gangen. 


1 kommentar: