søndag 7. april 2013

Cuba 21.3. - 2.4.2013 - et annerledes land. Blogg 1.Det ble en opplevelse. Det første vi ble møtt med var en streng passkontroll og etter en del ventning gikk det bra. Visum var medbrakt og ble godkjent. Så var det ny  kø for å veksle inn  penger til CUC, den valutaen som turister bruker, tidligere var det dollar. Vi hadde med oss euro og det gikk fint. Senere vekslet vi inn norske 1000 kroner i en nasjonal bank i Havanna.  Det var varmt og fuktig. Det neste var drosjer i hopetall som gjerne ville kjøre oss. Det ble ropt taxi fra alle kanter. Det som dog gjorde mest inntrykk var en betydelig varemangel, gamle biler fra 1950 - 70 tallet, stor forurensning, gamle og forfalne bygninger, sykkeldrosjer, folk som prøvde å selge noe, tuting og høye rop. Noen dager hadde vi høy temperatur og stor fuktighet. (36 og fuktighet på 80 %, normalt 35%)

 På landsbygda ble det pløyet med okser. Mekanisert jordbruk så vi lite av. Noen få traktorer kunne en se, men de var gamle og nedslitt.  Husene var små og så ganske kummerlige ut. Mye mark lå brakk og grodde igjen. Det var på mange måter et trist syn. Fattigdommen hos den jevne cubaner syntes å være merkbar.  Alle får tilbud om jobb, og alle får pensjon når de blir gamle nok, men det store problemet er at lønnen er svært lav og pensjonen så liten at en ikke kan leve av den. En må skaffe seg andre inntekter, så som hjelp fra familie som er flyttet fra Cuba, tips fra turister, prøve å selge et annet til turister og andre osv.  For en rengjøringshjelp vil lønnen være omtrent 100 - 200 norske kroner pr. måned. En mikrobølgeovn på et supermarked for de som har CUC koster omtrent 700 norske  kroner. Cuba har to valutaer, CUC og Cubansk pesos. 1 CUC er lik omtrent 23 Cubansk pesos. Folk flest vil gjerne ha CUC, for en kan da handle på større butikker med mer utvalg. Cubansk pesos kan kun brukes på statlige butikker, og der er utvalget lite. Helse og skole er derimot bra og har god kvalitet.  Inntrykkene var mange og jeg kommer til å lage flere blogger med ulike tema.
 Dette blir mine observasjoner og de må tas for det, andre kan se og oppleve det annerledes. Denne bloggen vil omhandle kommunikasjon og transport. Cubanske guider sier selv at de har et betydelig transport-problem. Det er mangel på busser og folk står langs veiene og venter på at biler skal stoppe. Biler som har ledig plass  har også en viss plikt til å ta med pasasjerer. Lastebiler har en egen stige hvor folk kan klarte opp på bilens lasteplan. Vi så mye av dette.

Coco-taxi var nokså vanlig. En slags ombrygd moped med en glassfiber kuppel til å sitte i

Gamle amerikanske biler over alt

Her fikk jeg fanget en del av dem i et kryss

En vanlig buss. Slike var det mange av

Førersetet. Vi må vel tilbake til 50 tallet for å finne noe liknende

En lastebil som var ombygd som "buss". Vanlig transportmiddel

Dekk som var blitt stjålet i løpet av natten. Ikke uvanlig det.

Litt mer staslig transport

Sykkel, vi så ikke så mange. Gammel var nå denne

Traktor kunne en se, men svært gamle
Sykkeltaxi, svært vanlig. Bildet er fra gamle Havanna. Forfallet her var stort. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar