torsdag 24. oktober 2013

Norsk Høstfest i USA - blogg 3 (fra tur til USA 25.9 - 8.10, 2013)


Norsk Høstfest i Minot, en by på 37000 innbyggere  som ligger i Nord Dakota, USA er en spesiell opplevelse. Det er Nord-Amerikas største skandinaviske festival. Den arrangeres hvert år i slutten av september. På denne høstfesen yrer det av liv over alt. Det pågår flere konserter i forskjellige avdelinger, utstillere i hopetall som vil vise og selge sine produkter. De kommer hovedsaklig fra det nordlige Amerika.
 Under åpninngssermonien ble antall deltakere fra Skandinavia bedt om å reise seg. Fra Danmark bare noen få, det samme fra Sverige, men da Norway ble ropt opp var det som omtrent halve salen reiste seg. Det var så gøy og oppleve at stakkars lille Norge var så godt representert.
Vi var der som et ledd i Active Travel sitt turprogram vedr.: "opplev det norske Amerika". Vi ble ikke skuffet. Første tanke var at dette holder vi ikke ut pga for mye støy og aktivitet over alt, men det ble vi fort vant med,  og vi  ble dratt med i festival-dragsuget. Mens vi gikk der med våre identitetskort godt synlige, så ble vi stoppet av den ene etter den andre. Min bestefar kom fra Fister i Rogaland, min mor fra Hamar osv...
Mange hadde aldri vært i Norge, men snakket flytende norsk pga at foreldrene hadde snakket norsk med dem som barn. Vi deltok på flere konserter, bl.a. med Frank Sinatra jr, Bjøro Håland, Kris Kristofersen m. fl. I tillegg ble vi som en ekstra gunst fra arrangøren invitert på en bankett, "The Scandinavian Hall of Fame, annual awards banquet 2013". Det var så stilig, at jeg tenkte at dette blir nok bare en gang i livet. Nedenunder følger noen bilder fra denne høstfesten. Det var ekstremt dårlige lysforhold, men se du som liker slikt.
Vi ble møtt av en skikkelig plakat . 

To vennlige politimenn tok i mot oss

Lefser fra Montana. Lett å se at  navnet er norsk.

Ganske trivelig må en si. Norge på sitt beste

Folk overalt. Det var lagt ned mye arbeid i pynting

Vevekunsten ble holdt vedlike. 

Sollid norsk håndverk. 

Klovner var det også. Denne kommuniserte iallfall med fotografen

Denne karen snakket flytende norsk. Han hadde aldri vært i Norge. Faren hadde  snakket norsk med han som barn. 

Carrol Juven til venstre. Han er en av hovedpersonene bak den tette kontakten som idag finnes mellom Norge og Nord-Dakota. Han er aktiv med i arrangering av Norsk Høstfest. Hans slekt kommer også fra Norge. Jeg har desverre ikke navnet på hans kollega. 

Island var også representert på denne Høstfesten

Sollid håndverk utført med bunad

Musikk var det overalt. 

Det var dem som svinget seg. 

En pust i bakken for Kjell og Irene Heggebakk og Anne Marie Berget

Det manglet ikke på dekorasjon

Vår trofaste guide, Roger Reinhart, som var med oss i over to uker. Det var en mann med humor og mye varme og omsorg for oss alle.  Her sammen med Anne Marie.

Her er vi på banketten som er til ære for dem som er med å knytte bånd mellom Amerika og Skandinavia.

Siste bilde fra denne spesielle høstfesten. 

1 kommentar:

  1. Takk for flotte og fortellende bilder .Høyt under taket også- ser jeg-ikke så inneklemt som i våre lave telt-tak. Kjekt at du vil dele med oss opplevelsene dere hadde. :)

    SvarSlett