søndag 24. november 2013

SPA i Litauen - 12.11 - 21.11 2013 - Blogg 1Det er sant,  Anne Marie og jeg har vært på SPA. Før jeg reiste visste jeg knapt hva det var, og jeg var faktisk litt flau over å innrømme at jeg skulle på noe slikt. Jeg hadde en aning om at det var noe for kvinner. SPA er en forkortelse av "salus per aqua" som betyr helse gjennom vann. Ordet stammer i grunnen fra middelalderen. I Belgia finnes fortsatt en by som heter SPA. Denne byen ble kjent for sitt jernholdige kildevann som behandling mot jernmangel. Dermed ble det valfarting til denne byen og vannet skulle være en helsebot for ulike sykdommer og plager. På 1700 tallet hadde dette kurstedet sin storhetstid. I dag har SPA utviklet seg til en tradisjon i Europa og kanskje spesielt i Øst. Nå inneholder SPA fire elementer:  Sunt kosthold, informasjon og råd om kost, trening, mental balanse og god ansikts- og kroppspleie.
Når jeg hadde lest dette, skappet jeg av.  Jeg ville prøve SPA. Valget falt på SPA, Vilnius som ligger i byen Druskininkai. En by på 17000 innbyggere, den ligger helt sør i Litauen tett mot grensen til Hvite-Russland.
 Det første som slo meg når jeg satte foten innenfor  dette kurstedet/hotellet var harmoni, kunst, ro og fred. Alt var avstemt, ingen bruk av mobil, ingen høye røster, en lav og berolignede musikk, vennlig betjening, god og sunn mat.
Alle måtte igjennom en enkel legesjekk, utfra den ble det satt opp aktuelle "behandlinger", enten å vedlikeholde sin friske kropp eller forbedre ting en sliter med. Behandlingene kunne bestå av massasje, ulike bad, fysioterapi, trening, etc. Hvis man ønsket mer enn det som lå i "pakken", så var det mulighet å bestille det.
 For meg ble det en uke med harmoni og fred. Noe av det fineste jeg husker var å sette seg i hvilerommet med en kopp te etter en massasje. Da falt det meste på plass i noen nydelige omgivelser. Nedenfor følger ganske mange bilder som kan gi et inntrykk av oppholdet. Se du som har lyst og interesse for slikt.
Det er firmaet, NOBACO som arrangerer slike helsereiser. (http://www.nobaco.no) Geir Hellerslien som  er fra Tysvær og Danguole Andriuskeviciene var reiseledere. Maken til grundighet og god oppfølging har jeg neppe opplevd tidligere. Vi ble svært godt ivaretatt. En tur som kan anbefales. Det vil også komme en blogg  som mer har fokus på lokale skikker og folklore. Vi blir ofte foret via pressen om kriminelle Øst-Europeere,  det var herlig å få avlive den myten. Mer om det senere.At et teppe på gulvet kan være så avstemt og fint. Dette la jeg merke til med en gang. 

SPA-symbolet måtte jeg ha med. 

Helse via vann - ja det kan være noe i det. 

En gang  med grønn bambus - fint å se på. 

Resepsjonen i SPA-avdelingen. Hele avdelingen var preget av ro og vennlighet. Det i seg selv var en opplevelse

Det ble lagt vekt på blomster/planter. 

Legg merke til linjene i bildet. Det ble nå pyntet til jul

Etter en behandling kunne en sette seg i dette rommet. 

Her kan man tappe et helsebringende minealvann i egne krus som vi fikk utdelt. 

Et av venterommene før inn ble hentet til en ny behandling. Det er lagt vekt på det estetiske

Vann, planter og bøker finner en her i dette rommet.

Fra behandlingsavdelingen

Kunst og harmoni over alt. Slike omgivelser roer ned sinn og tanker

En lesekrok. 

Ganger er ofte kjedelige, men her måtte jeg går flere ganger for å nyte bilder og fine linjer

Et algebad- nokså varmt vann  som myket opp hele kroppen

Undervanns- massasje. Knuter og sener blir løset opp ved kraftig vannstråle behandling

Eget trimopp til fri benyttelse

Fint svømmebasseng som vi benyttet ofte. 

En egen vannrenne  med runde stener i bunnen. Dette skulle en gå på for å stimulere blodtilførselen i benene.

Boblebad som virkelig gjorde jobben

Taket i svømmehallen. Det var fint å hvile sine øyner på. 

Fysioterapi

Alle får utdelt hvite morgenkåper. Gode benker er lagt til rette for avkobling

Å sitte i et slikt rolig rom etter en behandling blir neppe glemt .  Her er det ikke lov å snakke. Å gå inn i en slik ro må bare prøves. 

Mye kjekt for kvinnene å se her. 

Det samme her. 

Om kvelden kunne vi benytte bowlinghallen. Skikkelig morro. 

Fra biljardrommet. Også her dekorasjoner. 

Spa- Vilnius hotellet - her ser vi hotellavdelingen. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar