torsdag 28. november 2013

SPA i Litauen 12.11 - 21.11 2013 - Blogg 2Blogg 1 handlet mest om SPA- oppholdet i Druskininkai. Nå vil jeg gjerne rette fokus på byene Vilnius og Druskininkai. Det var interesssant å reise i østlig retning. For Anne Marie og meg var det første gangen. Nyttig var det å få bort myten om  at de som kommer fra Øst-Europa er halvkriminelle. Der, som hos oss finnes det ulike elementer,  som ikke klarer å holde seg på rette side av loven, men media har en tendens til å fokusere ensidig på det negative, og det skaper holdninger.
 Vi møtte hyggelige og vennlige folk hvor vi en kom. Turen var lagt opp med to dager i Vilnius og 7 dager i Druskininkai. Vilnius er en by på  vel 550.000 innbyggere. Det er en vakker by. Gamlebyen kan frembringe en rik arkitektonisk variasjon. Gatene er trange men svært idylliske.
 Litauerne er et relgiøst folk og det er et rikt antall av kirker, som fremstår som rene kunstverk. Byen har også dystre minner fra Sovjettiden, med  et KGB- palass som idag er omgjort til et museum over KGB sin virksomhet. Utenfor museet er det risset inn navn over de som ble drept i kjelleren i dette palasset.  Selv om ingen ønsker seg tilbake til Sovjet-tiden, så er det ikke bare, bare med den markedsorienterte tenkningen heller. Forskjellene øker og folk blir mer egosentriske. Det å ivareta fellesskapet avtar. Vilnius ble hovedstaden i Litauen i 1991, da landet ble fritt og selvsendig fra Sovjet. I dag er byen et administrasjonssenter og en handelsby for Litauen. Vilnius har f.t. presidentskapet i EU, og det markeres. I 2009 var Vilnius europeisk kulturhovedstad. Det sier litt om  denne gamle og vakre byen.

Druskininkai  er en by på 17000 innbyggere. Den er kjent for sine mange kurbad eller SPA- tilbud. Det skal finnes minst 8 slike SPA- hoteller i Druskininkai. Byen er omgitt av flotte parker, og alt er nå oppdatert av EU-midler. En rolig og fin by, hvor en kan nyte stillheten. Den ligger bare noen kilometer fra grensen til Hvite-Russland. Nobaco ved Geir Hellerslien og Danguole Andriuskeviciene var ypperlige reiseledere som formidlet inngående kunnskap om Litauen.  Nedenfor følger noen bilder både fra Vilnius og Druskininkai.

Vilnius rådhus med EU-symbolet som ruller og går. 

Vilnus- katedralen. Har mer preg av et gresk tempel. 

En rik variasjon av dresser. Fra Garunai-markedet. 

Fra samme marked. 

En nonne fikk i en drøm et syn hvordan Jesus så ut. Hun malte Jesus etter denne drømmen. Bildet er blitt et ikon og tilbedes. Her er orginalen.

Kirkene er utsmykket  som rene kunstverk

Vi forlater Vilnius og kommer til landsbyen, Trakai, som var den opprinnelige hovestaden i Litauen. En kjent borg er avbildet her. 

Minner fra Sovjettiden blir nå solgt som klenodier. 

Druskininkai  tar imot oss med fine vannfontener.

Praktfulle var dem

Det går mot jul, og husene var pyntet

Treskulpturer er er et kjennemerke for Druskininkai. Vi besøkte en gård hvor  innehaver virkelig kunne kunsten. Bildet er tatt i stummende mørke, så det ble litt overeksponert. Se nøye på det, og skomakeren som har spikeren i munnen. 

En som vever, skikkelig fin treskulptur

Gården  var også et gjestehus, hvor det ble arrangert bryllup. Her var det overnatting for brudepar, forlovere og venner. Alle i en seng, litt spesielt kanskje. 

Legge merke til stolene, rygg og sete er i tre. 

Folklore-kveld. Dette ble ganske minnerikt. Store og små opptrådde i sine nasjonaldrakter. Vi måtte ut på gulvet og lære oss litauisk folkedans. Ikke så lett. 

Kvelden ble avsluttet med en skikkelig svingom, og disse kunne det. 

Noen av våre som  våget seg frampå. 

Vi hadde nokså grått vær, her langs et av vannet som ligger like ved  vårt hotell

Badestranden til lokalbefolkningen

Sans for skulpturer har folket i Druskininkai. 

Treskulpturer som denne var det mange av

Standarden på boligene kunne variere. Noen var rimelig bra, men vi så mange som dette. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar